A Hargita megyei szakoktatás helyzete

A fiatalok külföldi munkavállalása egyre aggasztóbb méreteket ölt egész Székelyföldön, így a fiatalokat célzó munkahelyteremtés és a szakoktatás kérdése nagyobb prioritást kell, hogy élvezzen térségünkben.

Számos olyan szakma van napjainkban, amely szakembereire van kereslet, mégis hiányszakmaként tartják számon. Félő, hogy e szakmák szakemberei, ha kiöregednek, nem lesz utánpótlás. Így mielőbb fel kell térképezni ezeket a szakmákat és minőségi, gyakorlati képzéseket elindítani  ezeken a területeken.

Hargita Megye Tanácsa évek óta dolgozik a probléma kezelésén, bevonva a tanfelügyelőség és a Hargita Megyei Agrárkamara munkatársait, illetve Böjte Csaba ferences szerzetest is. Ezek mellett számos programot, kezdeményezést támogat, ilyenek az agrárkamara által szervezett tanfolyamok, a Hargita Megyei Művészeti Népiskola képzései, a pályaorientációs tanácsadás és a fiatalokat célzó pályázati rendszer. Az agrárkamara és a Soros Oktatási Központ ugyanakkor felnőttoktatási programokat is indított, amelyek szintén jelentős szerepet játszanak a probléma megoldásában.

Dokumentumok:

Tangazdaság

Pályaorientáció

Klaszter

Duna Régió Szakképzési Klaszter

Megalakult a Duna Régió Szakképzési Klaszter Hargita Megye Tanácsa és Magyarország Nemzeti Munkaügyi Hivatala Szak- és Felnőttképzési Igazgatóságának kezdeményezésére, annak érdekében, hogy a régió szakképzési rendszereit összehangoltan, a határokon átívelő módon fejlesszék és újítsák meg, kiaknázva az együttműködésekben rejlő sokszorozó hatásokat. Az erről szóló együttműködési megállapodást 2015. március 19-én, csütörtökön írták alá Kecskeméten.

Loading