Cum vom lua banii Europei în tronsonul bugetar comunitar 2014-2020

Cele 26 de miliarde de euro alocate României drept „fonduri europene structurale şi de investiţii“ vor fi distribuite prin şase programe operaţionale care vor avea de atins 11 obiective tematice. Reţeaua instituţională prin care vor circula, în perioada 2014-2020, hârtiile de la solicitanţii de fonduri europene la Comisia Europeană, respectiv (în sens invers) banii de la Comisie la beneficiarii eligibili seamănă întrucâtva cu cea actuală, dar autorităţile de la Bucureşti promit că va fi mai puţină birocraţie.
http://adevarul.ro/economie/bani/cum-vom-lua-banii-europei-tronsonul-bugetar-comunitar-2014-2020-1_51b891e0c7b855ff5685a089/index.html

Politică Make it in Germany – ospitalitatea germană prinde contur

În Germania aleg să emigreze din ce în ce mai mulţi europeni, mai ales din ţările afectate de criză. Însă adaptarea în noua patrie e dificilă. Legile sunt complicate şi nici germanii nu-i primesc cu braţele deschise. Conform Oficiului Federal de Statistică, în 2012, pe teritoriul Germaniei, au sosit peste un milion de imigranţi. Numărul spaniolilor, al grecilor şi portughezilor care au decis să-şi încerce norocul într-o ţară cu o economie încă stabilă s-a dublat.
http://adevarul.ro/news/politica/make-it-germany-ospitalitatea-germana-prinde-contur-1_51b841bbc7b855ff5683eec2/index.html

Spre cea mai neliberală Constituție

În sfârșit, discuțiile pe marginea modificării constituției reușesc să aprindă, în mod uniform, de la stânga la dreapta, spiritele. Nu prevederile privind proprietatea ori transformarea Parlamentului într-un soi de Tribunal al Poporului (prin obligația introdusă într-un amendament pe care ar urma să o aibă toți cetățenii României de a se prezenta, atunci când sunt convocați, în fața comisiilor parlamentare) au inflamat cel mai mult polemicile la televiziune, în presa scrisă și pe site-urile de socializare.

http://www.contributors.ro/politica-doctrine/spre-cea-mai-neliberala-constitu%25c8%259bie/

Ce vrea Traian Băsescu?

La Traian Băsescu totul este foarte simplu, dar, tocmai pentru că este totul atât de simplu, devine extrem de complicat.
Traian Băsescu a anunțat declanșarea Refendumului pentru Parlament Unicameral cu 300 de membri.
Pe fondul unei retrageri sistematice, bine mascată, pe cel al reformării puterii sale, diseminată prin noi idei politice și aparenta tăcere și acceptare a coabitării, este clar că Traian Băsescu a așteptat momentul oportun pentru a se folosi tocmai de procedura de eroare a actualei puteri.

http://www.contributors.ro/editorial/ce-vrea-traian-basescu/

Cazul Poşta Română: Şeful-marionetă care a „donat” zeci de milioane lei la sindicate şi UDMR

Între 2005 și 2008, Poșta Română a primit lovitura de grație prin zeci de contracte oneroase. Șeful companiei și-a răsplătit astfel susținătorii. La numai 30 de ani, Dan Mihai Toader a devenit şef peste Compania Naţională Poşta Română (CNPR). Din 2005 şi până în 2009, cât a durat mandatul său, profitul companiei a scăzut la 29 milioane de lei, până la 32.000 de lei, acesta semnând în favoarea susţinătorilor săi, partide şi sindicate, zeci de contracte generatoare de pierderi.

http://www.evz.ro/detalii/stiri/exclusiv-online-cazul-posta-romana-seful-marioneta-care-a-donat-zeci-de-milioane-lei-la-sindicate-si-udmr-1042046.html

Care sunt românii care exploatează cele mai mari suprafeţe de teren agricol

Atât ca suprafaţă agricolă totală, cât şi ca suprafaţă arabilă pe cap de locuitor şi, mai ales, ca fertilitate a pământului, România se situează între primele ţări din Uniunea Europeană. Dar la capitolul competitivitate şi profitabilitate agricultorii români se situează la coada clasamentului european, cu producţii la hectar de câteva ori mai mici la principalele culturi vegetale.

http://www.capital.ro/detalii-articole/stiri/183148.html

România, al 10-lea producător de petrol din zona eurasiatică. Vezi cât am extras şi cât am consumat în 2012

România s-a menţinut anul trecut pe locul zece în topul producătorilor de petrol din Europa şi Eurasia, în ciuda scăderii producţiei cu 2,8%, până la 86.000 barili pe zi, ceea ce reprezintă 0,1% din producţia mondială.

http://jurnalul.ro/bani-afaceri/economia/romania-al-10-lea-producator-de-petrol-din-zona-eurasiatica-vezi-cat-am-extras-si-cat-am-consumat-in-2012-645402.html

Ponta: Dacă preşedintele vrea referendum, să facă! Pe mine n-o să reuşească să mă atragă într-un scandal

Premierul Victor Ponta a declarat astăzi că în Comisia pentru revizuirea Constituţiei s-a votat deja în favoarea unui Parlament bicameral şi că USL rămâne ferm în această privinţă. Întrebat dacă USL rămâne ferm pe poziţie privind tipul de Parlament, Victor Ponta a răspuns: „rămânem fermi, am modificat deja” şi a spus că nu vor exista două referendumuri privind modificarea Constituţiei.

http://jurnalul.ro/stiri/politica/ponta-daca-presedintele-vrea-referendum-sa-faca-pe-mine-n-o-sa-reuseasca-sa-ma-atraga-intr-un-scandal-645369.html

Băsescu le răspunde lui Ponta şi Antonescu: Invitaţia mea este la un dialog civilizat. Românii trebuie să ştie ce li se pregăteşte

Traian Băsescu le-a transmis liderilor USL că declaraţiile pe care le-a făcut în legătură cu respectarea rezultatului referendumului din 2009 nu înseamnă scandal sau mahalagism. Preşedintele a precizat că „românii trebuie să ştie ce li se pregăteşte”.

http://jurnalul.ro/stiri/politica/basescu-le-raspunde-lui-ponta-si-antonescu-invitatia-mea-este-la-un-dialog-civilizat-romanii-trebuie-sa-stie-ce-li-se-pregateste-645390.html

Cea mai mare temere a salariaţilor din UE: pierderea locului de muncă (SONDAJ)

Salariaţii europeni sunt din ce în ce mai îngrijoraţi că vor rămâne fără loc de muncă, iar cea mai mare parte dintre aceştia cred că dacă se va întâmpla acest lucru, le va fi greu să găsească un post similar, conform unui  barometru Edenred-Ipsos, privind bunăstarea şi motivaţia angajaţilor din Europa, citat de AFP şi preluat de Agerpres.

http://jurnalul.ro/stiri/externe/cea-mai-mare-temere-a-salariatilor-din-ue-pierderea-locului-de-munca-sondaj-645413.html

Elsőre meghiúsultak a két magyar párt fúziójáról szóló elképzelések

A Magyar Polgári Párt (MPP) elnökének elutasítása ellenére nem adja fel a fúzióról szóló elképzelését az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP), most a helyi vezetőkkel kíván tovább tárgyalni a javaslatról. Információink szerint így sincs túl sok esély a megegyezésre.

http://hetivalasz.hu/vilag/nem-adjak-fel-64969/

 Francia nyugdíjgondok

A francia asszonyok átlagban két gyermeket szülnek, tehát csak lassú a demográfiai hanyatlás, s ráadásul ellensúlyozza is a bevándorlás. A nyugdíjrendszer mégis deficites, évről évre az állami költségvetés tölti fel. Tíz éven belül a harmadik reform esedékes.

http://metazin.hu/node/2755

Elképesztő méreteket ölt a gyerekmunka, már Európában is

A Nemzetközi Munkaügyi Szervezet (ILO) becslése szerint világszerte 10,5 millióra tehető az idegen háztartásokban foglalkoztatott gyermekek száma, akik gyakran veszélyes, rabszolgákéhoz hasonlitható körülmények között kényszerülnek dolgozni.

http://www.vg.hu/kozelet/tarsadalom/elkepeszto-mereteket-olt-a-gyerekmunka-mar-europaban-is-405584

Jön a szociális kártya – új módon utalhatnak egyes segélyeket

A szociális kártya már a következő félévben megjelenhet egyes területeken, jövőre pedig már egységes rendszerben valósulhat meg a bevezetése.

http://www.vg.hu/kozelet/jon-a-szocialis-kartya-uj-modon-utalhatnak-egyes-segelyeket-405653

Industrial production up by 0.4% in euro area

In April 2013 compared with March 2013, seasonally adjusted industrial production1 grew by 0.4% in the euro area  (EA17) and by 0.3% in the EU272, according to estimates released by Eurostat, the statistical office of the European Union. In March3 production rose by 0.9% in both zones.

http://epp.eurostat.ec.europa.eu/cache/ITY_PUBLIC/4-12062013-AP/EN/4-12062013-AP-EN.PDF

Hungary: Black sheep in the crimson dome

Viktor Orban is once again accused of dismantling the rule of law in Hungary. WHEN Viktor Orban ran Hungary for the first time, between 1998 and 2002, he made a name for himself as the best prime minister Hungary had had since the end of Communism. He was a moderate, centre-right reformer who worked hard to get his country into NATO and the EU. Young, visionary, charismatic and incredibly dynamic, he was our John F. Kennedy, says a foreign-ministry official.

http://www.economist.com/news/europe/21579052-viktor-orban-once-again-accused-dismantling-rule-law-hungary-black-sheep?fsrc=rss|eur

 2,043 total views,  1 views today