Konzultáció Borboly Csabával” facebook csoport

Konzultáció eredményei

2016. július 14 – 2016. július 28

– román nyelv oktatásának problémái –

 

TÉMA AKTUALITÁSA:

A román nyelvvizsgákkal kapcsolatos kérdésünk tehát nagyon aktuális volt, hiszen a kisérettségik és az érettségi lejárta után tettük fel, amelyeknek az eredményei idén is, enyhén szólva, elszomorítóak.

A jelenlegi román oktatási rendszerben két olyan ismeretfelmérő teszt létezik, amelyen a diákoknak az előző években szerzett tudásukat kell megmutatniuk: a 8. és a 12. (esetenként 13.) osztály végi kisérettségi (abszolváló), illetve érettségi vizsga. Az elmúlt évek eredményeit megvizsgálva kijelenthető, hogy gond van, hiszen elsősorban a román nyelv és irodalom tárgyból a Hargita megyei magyar diákok nagy százaléka nem éri el az átmenő szintet.

KÉRDÉS:

  • „Ön szerint mit kellene tenni, hogy a kisérettségin és az érettségi vizsgákon minél több Hargita megyei diák kapjon átmenő jegyet románból?”

 

 

EREDMÉNYEK:

A szavazatok alapján az alábbi rangsort állíthatjuk fel:

002_Roman_nyelv_konzultacio_eredmenyek

A szavazathoz összesen 13 hozzászólás érkezett, melyeket ezúttal is megköszönök, hiszen fontos, hogy minél több álláspontot megismerjünk. A téma fontosságát pedig a szavazás és a hozzászólások milyensége is bizonyítja, melyek összességében arról árulkodnak, hogy bizony az oktatási rendszerrel nagy problémák vannak, hiszen a gyerekek 12 év után sem beszélik a román nyelvet és nem tudják letenni a kötelező vizsgákat. Ez halmozottan probléma, hiszen azon kívül, hogy pl. a nyolcadikos nem tud olyan iskolába menni amilyenbe szeretett volna, a tizenkettedikesnek pedig nem lesz egy érettségi bizonyítványa és nem tud egyetemre menni. De még mindig ez jelenti a kisebb problémát, hiszen a román nyelvre a hétköznapokban mindenkinek szüksége van, legyen szó szakmai tevékenységről, munkahelyről, hivatali ügyintézésről, kórházi kezelésről stb. A nyelvtudás hiánya gátolja meg a fiatalok sokasságát a fejlődésben és a haladásban mind a szakmai, mind a magánéletben.

Másik problémaként merült fel a szülők feladata és hozzáállása, akár nevelés kérdése, amely szintén igazságokat hordoz. Nagyon negatív az a kép, az a hangulat, amit a gyerekek a román nyelvről, a román lakosságról kapnak akár otthon, akár iskolán kívül, amely nagyban befolyásolja a motivációikat.

Számunkra ez a probléma eddig is a figyelem középpontjában volt, annak ellenére, hogy nem teljes hatáskörünk. Számos tevékenységet folytattunk a probléma megoldására és a jövőben is továbbra dolgozunk ezen.

 

TOVÁBBI LÉPÉSEK:

  • A nyelvtáborok gondolata már rég foglalkoztat, hiszen vannak olyan települések, pl. Bélbor ahol román közösség él, szép környezetbe és ezt ki lehetne használni, ezért például a pályázati kiírásainknál figyelembe fogjuk venni és támogatjuk az ilyen jellegű kezdeményezéseket
  • Bár nem konkrét hatásköre a megyei tanácsnak, de szeretnék összehívni ez ügyben egy tanácskozást, hogy beszéljük át a lehetőségeiket, persze figyelembe véve az Önök véleményét is ezen a konferencián

 

A témához kapcsolódó dokumentumok:

 

Adatok:

Konzultáció kezdete: 2016. július 14 – folyamatos

Konzultáció helye: „Konzultáció Borboly Csabával” facebook csoport –

https://www.facebook.com/groups/641571599341625/?fref=ts

Továbbra is várjuk a hozzászólásaikat, véleményüket a témában, a facebook csoportban, vagy a megyei tanács elérhetőségein.

Letöltés

Letöltés .pdf

Loading