Az előző évtizedben, illetve az elmúlt években az egyik legnagyobb gondot az egészségügyi ellátás területén Hargita megyében a súlyos orvoshiány jelentette. A helyzet megoldását Hargita Megye Tanácsa abban látta, hogy a szakembereket, valamint frissen a végzett orvosokat megkísérelte itthon tartani, illetve a megyébe vonzani, orvosi lakásokat építtetve, amelyeket kérésre a megyei kórházban dolgozó rezidens és szakorvosok rendelkezésére bocsátott.

Az első két orvoslakás 2010-ben épült, amelyekben négy darab kétszobás apartman van. A harmadik orvoslakás 2013-ban épült, az előző kettőhöz hasonlóan ebben is négy lakás található. Ez irányú intézkedéseink célszerűségét és hatékonyságát az idő már igazolta, ugyanis mióta felépültek ezek a lakások, az orvosok körében megnőtt az érdeklődés a Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórház által meghirdetett állások iránt. Első fázisban az orvoslakások biztosítása a Bethlen Gábor Alap, Magyarország Csíkszeredai Főkonzulátusa és Hargita Megye Tanácsa közti együttműködés révén jött létre. Hargita Megye Tanácsa 2014-es és 2015-ös évi költségvetésében 1,2 millió lejt irányozott elő orvoslakások bérlésére, valamint új orvoslakásokra való beruházásra.

Kérdőíves kutatásunkkal egyrészt az orvoslakások helyzetére, másrészt az orvosok munkakörülményeire, illetve a megyei sürgősségi kórház által biztosított körülményekre vonatkozóan kértük ki az orvosok véleményét.

A kutatásról készült elemzés pdf formátumban ide kattintva érhető el.

Loading