Hargita megye nagy erdős területei számtalan környezeti hasznot és jelentős lehetőségeket kínálnak a lakosság számára. A növényvilág gazdagsága mellett számos vadon élő állat is él, amelynek élőhelyét ezek a területek képviselik. Az ezeken a területeken élő emberek kénytelenek együtt élni ezekkel az állatokkal, legyenek azok medvék, farkasok vagy vadmacskák, olyan állatok, amelyek a nagyvárosok lakói számára csak az állatkertekben tekinthetőek meg. A medve nem játék – állítja az egyik népszerű székely mondás, amely többek között azt jelzi, hogy ezeken a vidékeken a barnamedvével való együttélés e terület kultúrájának létfontosságú eleme.

Ennek az együttélésnek gyakran kevésbé kellemes vonatkozásai is vannak, mert azok a területek, ahol a medve és az ember egyaránt él, összefonódnak, konfliktusos állapotokat generálva. Ezek a konfliktusok napjainkban jelentősen megsokszorozódtak, a vadállatok által okozott károk száma az utóbbi időben ugrásszerűen megnőtt. Élelemszerzés közben a medvék gyakran keresztezik az ember által lakott területeket, nemcsak kárt okozva, de egyre nagyobb veszélyt jelentve az emberek életére. A medvék által okozott nagyszámú kár mellett az embereket ért támadások száma is megnőtt.

Ezeknek a kérdéseknek a figyelembevételével döntéseket kell hozni a közbiztonság érdekében, természetesen figyelembe véve a medvék sajátos környezeti jellemzőit.

 

A román nyelvű kutatási jelentés ITT olvasható.

 

 

 

 

Loading