Egy új törvénytervezet értelmében (lásd: http://www.cdep.ro/proiecte/2013/200/00/8/pl404.pdf, http://www.cdep.ro/proiecte/2013/200/00/8/ax404.pdf) több város, megyei jogú város(!) kap vidéki besorolást.

Messze nem ellentmondásoktól mentes a történet, várhatóan kibuknak a román urbánus és vidéki terek lehatárolása körüli problémák. A kérdés távolról sem olyan egyszerű, mint ahogy tűnik, hisz az olyan fogalmak, mint város, vagy urbánus mást jelentenek Kelet-Európában, mint mondjuk Angliában vagy Németországban. A problémát csak bonyolítja, hogy több módszertan (OECD, EU, stb.) kínálkozik a vidéki terek lehatárolására, a közigazgatási kategóriákról nem is beszélve. Vagy ha már itt tartunk, talán mégis beszélni kéne erről.

Sok esetben szidhatjuk a román jogszabályokat, de például a 351/2001-es törvény elég jól leírja a város-vidék funkcionális szempontjait, a városi terek hierarchiáját, stb.

Hogy mégis vannak kevesebb, mint 25.000 lakossal rendelkező megyei jogú városok, amelyek képtelenek kiszolgálni a környező vidéki területüket és léteznek olyan kevesebb, mint 5000 lakossal rendelkező városok, ahol a jogszabályban meghatározott műszaki és szociális infrastruktúra „nyomokban” sincs jelen az más kérdés. Az már politikai kérdés. Az már arról szól, hogy a polgármesternek mennyire jó a politikai kapcsolatrendszere, mennyire jó az érdekérvényesítő képessége. De az, hogy reálisan mit nyer egy 3000 lelket számláló közösség abból, hogy egyik napról a másikra várossá nyilváníttatik települése nehéz megválaszolni. Egyébként, arra is volt példa, hogy egy korábban városi rangot szerzett romániai település községgé való visszaminősítését kérte, mert időközben kiderült, hogy önmagában a városi státus (pl.: az adózás szempontjából) nem teszi könnyebbé lakóinak életét…

A törvénytervezet olyan további kérdéseket vethet fel, mint:

  • Mennyivel fog megnövekedni a verseny a vidékfejlesztési források iránt és ez mennyiben fogja hátrányosan érinteni az elmaradott, szegény községeket figyelembe véve, hogy a rendelkezésre álló források is csökkennek majd?
  • Tudnak-e ezek a vidékivé nyilvánított városok városfejlesztésre szánt forrásokra pályázni?

 

Loading