Konzultáció Borboly Csabával” facebook csoport

 

KONZULTÁCIÓ EREDMÉNYEI

2016. szeptember 20.– 2016. október 31.

-Egy regionális kisreptér megvalósíthatósági előtanulmányának konzultációja-

 

TÉMA AKTUALITÁSA:

Megyénk infrastrukturális szinten nagy hiányossággokkal küzd, ezért egy regionális kisreptér létrehozása az utasok szállítása mellett áruszálításra, katasztrófavédelmi célokra, vállalkozók és befektetők vonzására is alkalmas lenne, valamint az egészségügy terén is hasznos és kihasználható lenne.

Úgy gondoljuk, hogy Hargita Megyében lenne igény egy Budapest, Bukarest, Kolozsvár irányú összeköttetésre, de akár más regionális repülőterekkel is lehetne összeköttetést létrehozni. Egy ilyen regionális kisreptér megvalósíthatósági előtanumányának a bemutatása kapcsán került sor konzultációra, amelyet Csíkszereda és Csíkcsicsó határában képzeltünk el.

KÉRDÉS:

Legyen-e mindenki számára elérhető kisreptér Csíkszereda és Csíkcsicsó határában?

Hargita Megye Tanácsa 2011 óta tart egyeztetéseket egy regionális kisreptér célszerűsége és hasznosíthatósága kapcsán. Célunk egy olyan repülőtér megépítése, amely képes regionális járatok fogadására, és rendelkezik egy kis utasterminállal, irányítótoronnyal, leaszfaltozott kifutópályával és a szükséges fénytechnikával.

Kérem amennyiben tehetik, véleményezzék, mondják el javaslataikat és álláspontjukat ebben a témában. Önök hogy gondolják?

EREDMÉNYEK:

Az egyesület erre a célra létrehozott oldalán az eseményt követően már lehetőség nyílt a vélemények kinyilvánítására, de a konzultációs facebook csoportban is elérhetővé vált már szeptember 20-tól. A nyitott kérdésfeltvésre az alábbi javaslatok érkeztek a mellékelt szavazatszámmal együtt.

A fentiekből láthatjuk, hogy csupán egy olyan javaslat érkezett ami nem kimondottan támogatja az ügyet, de ez nem azt jelenti, hogy nincs mellette, csupán az utak javítását emeli ki prioritásként, nem pedig a légi közlekedést. A probléma csupán ezzel az, hogy ha az únió erre biztosít pénzt, akkor azt arra is kell elkölteni, tehát nincs lehetőségünk utas pézből repteret és repteres pénzből utat csinálni. A szavazatok és a beírt javaslatok mellett azonban talán a beérkező kommentek tükröztek több véleményt.

A facebook oldalra több, mint 30 hozzászólás érkezett, a weboldal konzultációs részéhez pedig szintén számos véleményt küldtek be az érdeklődők. http://www.hargitaairport.ro/ . A facebookos hozzászólásokban a következő megfontolandó javaslatok érkeztek:

  1. megfelelő-e ez a helyszín – nem kellen-e e valamilyen ipari park közelében létrehozni
  2. az utak javítását kellene prioritásként kezelni
  3. minden nagyvároshoz közel kellene legyen, hogy egyformán legyen hasznos
  4. ne Hargita megyében gondolkozzunk, hanem Székelyföldben
  5. használjunk ki minden úniós forrást, amit ilyen projektekre lelehet hívni
  6. úgy hozzuk létre, hogy legyen bővíthető
  7. figyelembe kell venni a fenntarthatóságot és árakat, ugyanis a belföldi légiközlekedés költségesebb, mint a külföldi.

A weboldalon 11 hozzászólás érkezett, amelyek szintén a támogatásról tanúskodnak és feltárnak olyan lehetőségeket, amelyek egy ilyen projekt megvalósításából adódhatnak. De jónéhány hozzászóló az utak minőségére panaszkadott, miszerint előbb a földön kellene munkálkodni, de amint már említettem az uniós forrásokat célzottan kell felhasználni.

KÖVETKEZTETÉSEK:

Az említett tanulmány bemutatása óta sor került már a keresztúri és az udvarhelyi térségben is a megvalósíthatósági előtanulmány konzultálására. Ezt követően a megvalósíthatósági tanulmány elkészítésére, műszaki tervre, terület tisztázására, közbeszerzésre van szükség, de mindezek nagyon sok tényezőtől függenek. De a konzultáció megerősített abban, hogy nem hiábavaló e téren a törekvésünk, hiszen sokan támogatnák és ha lehetne akkor használnák is, élnének egy ilyen lehetőséggel, valamint látnak benne potenciált a gazdasági fellendítés terén is.

 

A témához kapcsolódó linkek:

Reptér weboldala: http://www.hargitaairport.ro/

Konzultáció linkje: https://www.facebook.com/groups/641571599341625/permalink/692678570897594

Megvalósíthatósági előtanulmány: http://www.hargitaairport.ro/?page_id=591#1473944673436-a6f84207-ebdf

Megvalósíthatósági előtanulmány helyi bemutatója:

http://www.hargitaairport.ro/?page_id=770

Sajtóközlemény a témában:

http://www.hargitaairport.ro/?p=775

Adatok:

Konzultáció kezdete: 2016. szeptember 20. – 2016. október 31.

Konzultáció helye:

Konzultáció Borboly Csabával” facebook csoport –

https://www.facebook.com/groups/641571599341625/?fref=ts

 

Továbbra is várjuk a hozzászólásaikat, véleményüket a témában, a facebook csoportban, vagy a megyei tanács elérhetőségein.

Letöltés

pdf

 1,275 total views,  1 views today