− Konzultáció a megyei utak megfigyelése kapcsán −

 1. augusztus 18. – 2017. Szeptember 15.

Hargita Megye Tanácsa megfigyelő kamerarendszert helyez el a megyei utak mentén. A kezdeményezéssel a községek vezetőinek segítenek a felmerülő problémák megoldásában. Jelenleg történik a feltérképezés, és az egyeztetés a polgármesterekkel, hogy hova helyezzék el a kamerákat, valamint hogyan képzelik el a rendszer működését. Az eddigi tapasztalatok alapján az elöljárók pozitívan állnak az ötlethez.  A közbiztonság állapota rendkívül fontos egy közösség életében, amit a megfigyelő kamerarendszerrel csak hatékonyabbá lehetne tenni.

Az általunk megadott válaszlehetőségeken kívül annak lehetősége is meg volt adva, hogy bárki szabadon beírhassa ötleteit, javaslatait.

A konzultáció eredményeinek összefoglalója:

 1. Szavazásra bocsátott válaszlehetőségek: Összesen 6 válaszopcióra lehetett leadni voksokat.
 2. Szavazatok: A megadott válaszlehetőségekre összesen 95 szavazat érkezett négy hét alatt.
 3. Hozzászólások: A konzultációhoz összesen 3 hozzászólást írtak.
 4. A meghirdetett konzultációra összesen 8 like érkezett.

 

Link:

https://www.facebook.com/groups/641571599341625/permalink/885147608317355/

 

A szavazatok arányos eloszlása:

kamerak22

 1. Igen, mert várhatóan javul a közbiztonság:  40 szavazat
 2. Igen, hiszen a felvételek visszanézésével a balesetek, rongálások, kihágások tisztázása is egyszerűsödik: 29 szavazat
 3. Igen, mert a kezdeményezéssel mérsékelhetővé válik a falopás és a javak eltulajdonításának lehetősége: 14 szavazat
 4. Igen, mert a megfigyelés révén hatékonyabban lehet majd elosztani az utak felújítására szánt összegeket, ezáltal javulnak a közlekedési körülmények is: 5 szavazat
 5. Nem, mert érzékelhető előnnyel nem járna,felesleges pénzkidobás, ezt az összeget másra is lehetne fordítani: 5 szavazat
 6. Nem, mert ezáltal az állampolgárok állandó megfigyelés alatt érezhetnék magukat: 2 szavazat

 

A szavazatok és hozzászólások alapján:

Az eredmények azt mutatják, hogy a legtöbben egyetértenek a kamerák felszerelésével,  vagyis a válaszadók 92,6%-a szerint hasznos lenne kamerákat elhelyezni a megyei utak mentén.

Azoknak a válaszadóknak, akik egyetértenek a kezdeményezéssel 45,45%-a azért tartja hasznosnak, mert így várhatóan javul a közbiztonság, közel egyharmad szerint azért hasznos, mert így a balesetek, kihágások tisztázása is egyszerűsödik, és 16%  szerint a falopás és a javak eltulajdonítása mérséklődik a kamerarendszer kialakításával, 6%-uk szerint pedig hatékonyabban lehet majd elosztani az utak felújítására szánt összeget.

A válaszadók kevesebb mint 10%-a gondolja úgy, hogy a kamerák felszerelése nem jár haszonnal, 5 válaszadó szerint felesleges pénzkidobás és két válaszadó pedig rossz ötletnek tartja, mivel így az állampolgárok állandó megfigyelés alatt érezhetik magukat.

Egy vélemény szerint a felvételek lehetnének nyilvánosak is, “több szem, többet lát” alapon, mert így az autósok is elkerülhetnék a torlódásokat.

 

A fentiek figyelembe vételével javasolt a kezdeményezés folytatása, mivel a megfigyelő kamerarendszerrel hatékonyabbá lehet tenni közbiztonság érdekében tett lépéseket.

 

Csíkszereda, 2017. szeptember 15.

 

 

 1,136 total views,  2 views today