A gazdasági fejlődés a helyi kapacitások mellett, a helyi közösség javára ésszerűen felhasznált külső tőke hasznosítását is megkívánja. E tekintetben megjegyzendő, hogy az országba irányuló külföldi befektetések a válság évei alatt igencsak megcsappantak, jelenleg a 2008-as szint csupán ötödét teszik ki. Bár a Középrégió a második legkedveltebb befektetési célterületnek számít az országban, az elmúlt években a külföldi befektetések alig több mint 7%-a irányult ide, és ezek is főleg az iparosodottabb és a fejlett pénzügyi szolgáltatási szektorral rendelkező térségeket részesítették előnyben.

A 2011-es év végén az Országos Cégbíróság adatai alapján (1991 és 2011 között létrehozott), a külföldi tőkét jegyzett cégek száma Hargita megyében 2071 volt. Ez bár a régióban jegyzett cégek 15%-át jelenti, a tőke alapján csupán 3,7%-os részesedést jelent. A jegyzett tőke alapján Hargita megye az utolsó a régió megyéinek sorában, országos szinten pedig a 31. Ez 87,5 millió eurós befektetést jelent, míg Maros megyébe ennek mintegy tízszerese áramlott be. Egy, a tavalyi évre vonatkozó felmérés szerint megyénk a 30. helyet foglalja el az országba irányuló külföldi befektetések megyei rangsorában, ám a hazai befektetések alapján az igencsak előkelő hetedik helyen található, több mint 15 millió euróval (többségében energiaipari befektetések).

A külföldi tőke elmaradásának egyik fontos oka a földrajzi és szállítási infrastruktúra megyei helyzete, de ugyanakkor fontos szerepe van azon ténynek is, hogy nincs egy megyei szinten összehangolt befektetésvonzó marketing és üzleti tevékenység.

A jelentés szövege elérhető itt.

 2,457 total views,  1 views today