Az oktatási program, vagy oktatási folyamat alatt az oktatási tevékenységek olyan összefüggő egészét, illetve sorozatát értjük, amelyeket egy előre meghatározott tanulási cél elérése céljából terveznek és szerveznek, és hosszabb időtartam alatt valósul meg. A célok magukban foglalhatják a következőket: a tudás, a készség és a kompetenciák fejlesztése bármilyen civil, társadalmi és/vagy foglalkoztatással kapcsolatos környezetben.

A képzési programok közös jellemzője, hogy a tanulási célok, feladatok teljesítése esetén ezek megvalósulását az oktatási intézmény valamilyen bizonyítvánnyal tanúsítja.
A jelenlegi román oktatási rendszerben két olyan ismeretfelmérő teszt létezik, amelyen a diákoknak az előző években szerzett tudásukat kell megmutatniuk: a 8. és a 12. (esetenként 13.) osztály végi abszolváló, illetve érettségi vizsga. Az elmúlt évek érettségi eredményeit megvizsgálva kijelenthető, hogy gond van, hiszen elsősorban a román nyelv és irodalom tárgyból a Hargita megyei magyar diákok nagy százaléka nem éri el az átmenő szintet. 2014-es adatok szerint román nyelv és irodalom tárgyból 60%-os volt az átmeneti arány Hargita megyében, 2019-ben pedig a magyar diákok alig felének sikerült az román érettségi vizsgája.

A jelentés ITT érhető el.

 

 

 

 

Loading