Mivel Hargita megyében van a legtöbb magyar tannyelvű iskola, valamint léteznek szórványként is kezelhető községek és városok, a fejkvóta alapú finanszírozás nem fedezi teljesen a kisebbségi oktatás biztosítása által keletkező többletköltségeket.

Ennek következtében, 2013 decemberében a költségvetési törvény megszorító, az oktatási rendszert csonkító intézkedései, illetve a kilátásba helyezett további megszorító intézkedések nemcsak a pedagógustársadalomban okoztak aggodalmat, hanem Hargita megye polgármesterei körében is.

Ugyanakkor, mivel a megyében több olyan tanintézet is működött, amelynek nem volt meg az önálló jogi személyiség fenntartásához szükséges háromszázas gyereklétszáma, kilátásba helyezték ezen tanintézetek összevonását. Továbbá az alacsony gyereklétszám miatt több osztály összevonását, osztályok és iskolák megszüntetését fontolgatták. Ennek értelmében a megye egyes településein teljesen át kellett gondolni az érvényben levő iskolahálózatot.

Ez Balánbányán sem volt másként, ahol az alacsony gyereklétszámra és a rossz gazdasági helyzetre hivatkozva összevonták az 1-es és 2-es Számú Általános Iskolát, amely idén ősztől Geo Bogza név alatt egyetlen jogi személyiségként fog működni.

Az e körül kialakult helyzetet tisztáztuk és vázoltuk fel a jelentésben, amely az alábbi linkre kattintva érhető el:

A jelentés pdf

Melléklet pdf

 2,333 total views,  2 views today